Fakta

Information hämtat från tvillingklubben.se


Inledande fakta/statistik

En tvillinggraviditet brukar vara i genomsnitt ca. 36-37 veckor. Att vänta tvillingar är annorlunda än att vänta ett barn. En tvillinggraviditet kräver mycket mer vila och omtanke om din kropp. Vanligtvis blir man sjukskriven mellan vecka 20 och 25 och efter vecka 25 bör man absolut vara sjukskriven.
Generellt brukar man säga att i Sverige är cirka 30% av alla tvillingar som föds enäggs.
Enäggstvillingar blir det när en spermie befruktat ett ägg och detta ägg senare delar sig. De två fostren, som då blir resultatet, får identiskt lika arvsmassa och blir mycket lika varandra. Man vet inte varför det befruktade ägget delar sig och det blir enäggstvillingar.

Om kvinnan har fött många barn tidigare har hon större chans att få tvillingar. Detta kan dock tyckas hänga ihop med åldern också. När man fött 4-5 barn så är man nog en bit över trettio redan. Ökande genomsnittsålder hos kvinnan när hon föder barn ökar andelen tvåäggstvillingar. Tvillingar blir allt vanligare. 2006 var 3.2 % av alla barn som föddes tvillingar.
Ökningen beror på IVF-behandlingar och på att kvinnorna blir allt äldre när de föder barn.


En enda - svensk! - undersökning har gjorts för att undersöka huruvida även benägenheten att föda enäggstvillingar går i arv. Resultatet visade att kvinnor som själva var enäggstvillingar hade mer än dubbelt så stor chans att själva föda enäggstvillingar än resten av befolkningen. Nästa studie, undersökte enäggstvilling mäns chans att bli pappor till enäggstvillingar. Men det visade sig att pappor inte kan påverka kvinnan att få enäggstvillingar.


Det som oftast väcker misstanke om tvillinggraviditet är att magen växer fortare, utöver det stora illamåendet. Magen är betydligt tyngre och större genom hela graviditeten och det är bl.a. därför som en tvillinggravid kvinna bör bli sjukskriven mellan vecka 20-25. I vecka 30 är magen lika stor som en fullgången enlinggraviditet.


Enäggstvillingar kan vara mycket olika, t o m till utseendet.
Utvecklingen beror på vilken nivå de har nått och de kan ibland följas åt och ibland utvecklas i sin egen takt. För mycket jämförelser är av ondo och ett barn kan bli mycket hämmat av att få höra att syskonet är mer/mindre utvecklat. Detta är något som inte ska diskuteras över tvillingarnas huvuden. De hör och förstår mycket mer än man tror.
Tvillingföräldrar har en mycket viktig uppgift att lära sina barn att stå på egna ben och inte bli beroende av varandra. Detta gäller tvåäggs lika mycket som enäggs.

 


Är det något särskilt man ska tänka på när man är gravid med tvillingar?


Vila! Vila! Vila! Det är viktigt att hjälpa kroppen att klara den påfrestande graviditeten. Äta bra och nyttig mat. Många små nyttiga mål om dagen bygger upp krafterna. Förbereda sig mentalt och praktiskt. Läs mycket böcker om tvillingar, amning, kejsarsnitt mm och köp hem de viktigaste hjälpmedlen så att allt är klart. Det gör att man känner sig lugnare.
Ca. 50% av alla tvillingar i landet föds med kejsarsnitt. Detta kan variera mellan olika sjukhus.
Det finns risker med alla förlossningar och för- och nackdelar måste övervägas i varje enskilt fall. Läkaren/barnmorskan gör bedömningar i slutet av graviditeten beroende på tvillingarnas lägen i magen.
Ligger barnen huvud/huvud (40%) eller huvud/säte (37%) nedåt så kan en vaginal förlossning oftast ske utan komplikationer. Ligger barnen säte/huvud eller i andra variationer blir det nog kejsarsnitt.
Föds barnen mycket för tidigt blir det oftast kejsarsnitt för att skona barnen något


När det gäller amning måste man absolut inte dubbelamma. Det går lika bra att ge en i taget, men det kan vara bra att dubbelamma för att spara tid och man kan tillämpa dubbelamning på natten för att korta ned amningstillfället. Dubbelamning blir lättare när barnen blir större och stadigare och själva "vet vad det handlar om". All amning kräver träning och dubbelamning i synnerhet.
Det är däremot att rekommendera att man ammar bägge barnen vid samma amningstillfälle. Annars kan man sitta och amma dygnet runt och då tar krafterna snabbt slut.


Det är mycket viktigt att umgås med sina barn ett och ett. Detta gäller alla barn i en syskonskara och i synnerhet tvillingar. Jag brukar rekommendera att man tar med sig ett barn i taget på minsta lilla ärende eller en promenad runt kvarteret. Det behöver inte vara så komplicerat. Börja med detta så tidigt som möjligt så tvillingarna lär sig att vara ifrån varandra korta stunder. Det är mycket givande att umgås på tu man hand utan att någon avbryter hela tiden. Språket utvecklas snabbare ju mer enskild vuxenkontakt barnet får. Sen ska man inte överdriva något heller, barnen kan givetvis vara tillsammans och utvecklas utmärkt då också. De har ju stor glädje av varandra och det finns alltid en kompis där. De kan i början härma varandra språkmässigt och ev. uttalsfel kan förstärkas när de bollar orden mellan varandra.

 


FORSKNING


Epidemiologisk tvillingforskning


Trots att tvillingar i alla tider har fascinerat människan så var det först på 1800-talet som en forskare, Sir Francis Galton, insåg möjligheten att använda tvillingar för att studera förhållandet mellan arv och miljö. Enäggstvillingar är genetiskt hundraprocentigt lika och ändå skiljer sig deras fysiska och psykiska tillstånd. Skillnaden måste bero på någonting annat - miljön!


Genom att jämföra enäggstvillingar med tvåäggstvillingar, som har i genomsnitt 50% gemensamma gener, kan man beräkna förhållandet mellan arv och miljö, så kallad epidemiologisk forskning. På detta sätt har till exempel sambandet mellan rökning och lungcancer upptäckts och man har konstaterat att Alzeimers sjukdom är ärftligt betingad.


I Sverige inrättades 1961 det Svenska Tvillingregistret, som omfattar fler än 70 000 tvillingpar, födda år 1886 och framåt. Genom sin omfattning är det unikt i världen och all forskning som görs här är av globalt intresse.


Beteendevetenskaplig tvillingforskning


Tvillingar används också i pedagogisk forskning om tvillingarna själva och tvillingskapets konsekvens för individen, jämfört med enlingar.
Skillnader i utveckling och andra psykologiska effekter har kunnat konstateras vid till exempel Lärarhögskolan i Stockholm där man sedan många år bedrivit forskning om tvillingars mentala utveckling.


Medicinsk tvillingforskning


I hela världen bedrivs omfattande medicinsk forskning vid olika institutioner och vart tredje år presenteras alla nya rön vid en kongress anordnad av International Society of Twin Studies.
Forskningen koncentreras ofta kring perinatala faktorer, till exempel vad det är som orsakar prematura förlossningar, och det är den här forskningen som mest gagnar tvillingar och deras föräldrar.
Forskningen syftar till att hitta orsaker till komplikationer i samband med flerbörd och i förlängningen åtgärder som kan förhindra dessa komplikationer.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0