Kramper. Nu med bilder från sjukhuset.

Under de här två veckorna vi har varit borta har vi tyvärr vid två tillfällen fått flyga till Astrid Lindgren p.g.a. kramper. Först  var det Nova som den 4e juni krampade efter att en liten stund ha badat i en plastpool m. 27gradigt vatten. I vattnet märker jag att hon inte är som vanligt och säger högt fast mest som en tanke ”jag kanske borde ge henne en alvedon”. Vet inte varför jag tänkte så eller varför jag inte gjorde det direkt. När jag lyfter upp henne känner jag på en gång att armen rycker till en gång onormalt och krampen började kort efter. Det var en annorlunda kramp, den var lång 50min men större delen av tiden var hon kontaktbar och tittade på den som pratade. Det var inte heller hela kroppen. Efteråt var hon lam i den arm och det ben som ryckte, detta varade kanske 1-2h sen ingenting. Helikoptern kom snabbt på plats, skrämde slag på grannarna och lockade många nyfikna nunor ut på vägen. Det sistnämna äcklar mig lite även om jag har visst mått av förståelse.
Nova visade efteråt inga tecken på sjukdom alls och hade aldrig någon jättehög feber. Hon var pigg på sjukhuset och ville leka. Vi blev inlagda en natt på Q82.



Här har Nova fått landstingets finskjorta och är uppebart ganska nöjd över det.



Nova blev snabbt piggare och använde lära-gå-rullstolen fram o tillbaka fram o tillbaka


Saga stod på tur i torsdags. Hon blev sjuk i samband med Novas kramp och vi pratade om hur märkligt det var att infektionen bet hårdare på Saga när det var Nova som krampat. Samtidigt brukar de ju följas åt vilket de så klart gjorde. Vi tyckte hon började piggna på sig, lekte mer än hon gjort på hela dagen. När vi sätter oss och ska fika börjar hon krampa i samma stund som Andreas sätter ned henne i barnstolen. Varade 31 minuter och såg ut så som de flesta kramper sett ut. Symmetrisk. Helikoptern var inte ledig så de kom en ambulans. De ringde dock efter helikopter ganska omgående och ifrågasatte att man inte skickat en direkt. Saga fick lite dålig syreupptagning under och efter krampen men var okej när vi flög till Astrid. Vi blev inlagda på Q80. Eftersom de vi kallat myggbett snarare började se ut som vattkoppor behandlades vi som spetälska och fick isolerat rum med egen utgång både på akuten och senare avdelningen.
Saga blev sämre. Jag märkte hur hon försvann mer och mer och nästan sekunden innan hennes andra kramp tryckte jag på larmet. 39,6 hade hon då så den krampen kan man väl förklara. Vi hade precis kommit till avdelning och personalen hade ärligt talat dålig koll på kramp och jag är glad att jag är så pass lugn och påläst själv att jag kunde ge dem information men så ska det ju inte vara! Krampen hävdes inom 20 iaf. Syreupptagningen fortsatte vara låg och under kramp var den nere på så lågt som 37 (100 är max, över 92 ska det vara). Hon fick syrgasgrimma efteråt i några timmar som man successivt sänkte och tog bort på kvällen. Saga hade en rejäl hosta och rosslig i andningen så hon fick även inhalera adrenalin några gånger under dygnet och en dos kortison.
Det var meningen att vi skulle stanna i två dygn men vi fick permiss efter lite mer än 24h. Sagas feber hade lagt sig, syreupptagningen var bra och hon hade inte inhalerat på hela dagen. Jag fick avgöra själv och det passade på alla sätt bättre att vi åkte hem fredagkvällen än lördag på dagen.



Prickig Saga sover tugnt.


Trööööött sjukling


Saga är fortfarande sjuk. Framförallt stör hostan henne. Nova är pigg.
Kramperna kom lite som en chock för oss, vi har levt i tryggheten av att medicinen fungerar. Varför Nova krampade denna gång förstår ingen riktigt. Det har varit teorier om att det var en reaktion på alla myggbett hon fick och att hon krampade en av årets hittills varmaste dagar men ingen av teorierna faller riktigt läkarna i smaken. De kliar sig i huvudet och förstår inte riktigt vad som händer. Läkare ska förstå och de ska ge svar, det är ju deras jobb!! Saga hade uppenbart en infektion i kroppen, vi får svar på näsodling och blodprover imorgon. Får se om det säger något…Prickarna var ju inte bara myggbett, säkert inte Novas heller, men inga vattkoppor heller. Flera virussjukdomar kan ge prickar har jag fått kurs i nu… :P Det är verkligen olika hur mycket tid en läkare väljer att stanna hos varje patient. Jag har fått mina favoriter och tycker någon av dem kan jobba varje gång mina barn kommer.


Förra veckan mellan tjejernas kramper fick vi efter många timmars väntan(!Hade en ca tid 10.30 och fick komma in 17) träffa en jättebra läkare. Han sa det vi egentligen tyckt hela tiden dvs att detta inte är normala feberkramper så varför kalla det så? Han kallade det epilepsi i samband med infektion. Fortfarande sannolikt att detta växer bort och fortfarande sannolikt att det har att göra med att de är prematurer och på så vis har en omognad i hjärnan. Vi ska för säkerhets skull göra att ul på hjärnan. Detta hade man gjort tidigare om det varit ett barn men eftersom båda tjejerna har samma problematik tror man inte att man kommer hitta någon orsak. Han tyckte dock det var lika bra att göra det. Jag undrar, varför först nu??

 

Jag hoppas jag inte glömt något, jag är ganska trött. De flesta av er har blivit uppdaterade via facebook och sms men eftersom ni är så många fina människor med stora hjärtan och jag ibland både missat och inte riktigt orakat svara på det ni undrar får ni ett gemensamt svar här. Fråga gärna om det är något. Nu har vi landat igen och lever som vanligt, nästan. Bara lite mer på helspänn efter ryck.


Kommentarer
Postat av: Tracy

varför är saga alldeles gul?

är det bara knasigt på bilden eller är hon sådär gul?



kram!

2011-06-13 @ 22:18:05
URL: http://lillavarg.blogg.se/
Postat av: c

Haha jag har inte tänkt på det. Nu är de skakig mobilkamera under sjukhuslampor som ger halvtaskiga bilder. Vilka mer bilder är hon gul på? Jag har inte tyckt att hon e gul hör hemma.

2011-06-14 @ 07:18:22
Postat av: Tracy

det är bara den sista bilden.. så det var väl ljuset som var skumt..

2011-06-15 @ 22:15:30
URL: http://lillavarg.blogg.se/
Postat av: C

Av ngn anledning läste jag "alltid gul" istället för "alldeles gul"...

Absolut att det är lamporna. FInns ju ett gäng olika i de där rummen, med olika styrker o typ av ljus...

2011-06-16 @ 08:57:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0