Barnsäkra

Igår slog vi slag i saken och barnsäkrade vårt hem. Vi har gjort det pö om pö hittills men har aldrigt riktigt hunnit med. De senaste dagarna har det hänt så otroligt mkt så nu hade vi inget val. Helst ska man nog gärna fixa detta innan bebis(ar) kommer men våra hade ju så otroligt bråttom. Dessutom är det svårt. Hur mkt man än fantiserar så är det svårt att se allt farligt en liten kan hitta på.
Ibland kan de mitt framför ens näsa vara farligast, man blir hemmablind. Ni som kommer och besöker oss får gärna påpeka om vi missat något sådant! En del är vi medvetna om att vi har kvar med. Gör en lista här så kan vi påminna oss själva över vad vi inte får glömma bort:V-rum kök

 • Måste köpa väggfäste till tv:n. Farlig på många sätt. Stor sak att få på sig och vi håller även vår tv väldigt kär så vill gärna ha den hel :)
 • Sladdarna till all eletronik kring tv:n ska vi fixa en lösning på. Andreas har någon idé.
 • Några saker i kökslådorna som ska få hoppa upp i skåpen.
 • Blombrädorna har inte blommor på sig hos oss. Vi måste se över dessa ”prydnadssaker”. Tanken är att vi ska skaffa något grönt -något ogiftigt och som inte dör alltför lätt.

Badrum

 • Badrummet har en plastväska med axelrem som är perfekt att ha badleksakerna i men måste hitta ngt annat att ha leksakerna i som tål vatten.
 • Lådorna under handfatet och fyllda av farliga små grejer...

Sovrum

 • Andreas garderober har nog inget farligt i sig. Nog…
 • Malmbyrån. Se över innehåll i de nedre lådorna.


Rosarummet

 • Har blivit lite av ett förvaringsrum med flera farliga saker. Detta är tjejernas framtida rum och det vore ju skönt om hela detta rum redan du var 100% säkrat. Ett litet rum man lätt har uppsikt över och kan stänga om sig och leka tillsammans med tjejerna om den andra av oss vill fixa i lägenheten ostörd.
 • En sekretär som vi inte kommer behålla längre än nödvändigt men fungerar i brist på annan möbel…den skulle behöva fästas i väggen men det är ju inge kul med hål när man inte ska ha den kvar :/

Hall

 • Tror vi har säkrat båda hallarna. Skulle vara om några av våra skor skulle vara olämpliga men tror inte det. Tanken är inte barnen ska ligga och rulla i hallen. O andra sidan…man barnsäkrar inte för att man tänkt sig att barnen ska riva tv:n eller springa in i bordshörnen…

Allmänt

 • Pet och hörnskydd till de farligaste platserna ska inhandlas på IEKA.

 

Min klädkammare och vårt stora inomhusförråd är farligt och inte tanken att bebisar ska in i alls, dörarna dit ska vara stängda! Däremot ska vi se över dessa utrymmen. Behöver inte ha något uppenbart farligt direkt på golvet eller i anslutning till dörren.

Om någon har en skohylla (heter det verkligen så? Skohylla?). Vilket fall. Förvaring för skorna...om någon har det ståendes och skräpar så kasta inte, ge oss :) Den får vara precis hur ful och sliten som helst. Vi ska ha den i förrådet istället för att ha alla skor i en hög.FK

Mjaa försäkringskassan imponerar inte direkt.
Andreas VAB:ar men man kan inte anmäla VAB i förtid trots att han visste både startdatum och slutdatum. VABen gällde inte magsjuka direkt...
Detta betyder att det kommer dröja innan vi får pengar även denna månad.
Som tur är så är så bor det små ekonomer inne i oss så vi fixa räkningar, räntor och sådant ändå.

Men rika, det är vi inte.

Fort går det.

Byter blöja på Nova på skötbordet.
Hör "gagagagagaa" närmare och närmare.
Slutligen sticker det fram ett lyckligt Saga-huvud.
De inte bara tar sig fram utan lyckas även leta sig rätt när man "gömmer" sig.

BVC

Så har vi varit och mätt och vägt igen. Det var länge sen nu så var riktigt spännande.
Senast var faktiskt vid läkarsamtalet 25e mars på neuro i samband med att vi fick krampmedicinen. Då hade de varit sjuka och inte gått upp som i vanliga fall men inget som oroade. Tvärtom väntat.
För de nyfikna kan jag meddela att mina små-stora 9 månader och 5 dagars tjejer har följade mått: 

Saga
Vikt:
8315gr
Längd: 67cm

Nova
Vikt:
8440gr
Längd: 65,5cm

De följer varandra som tidigare. Det har varit olika hur mkt som skilt dem åt men aldrig mycket. Bara en gång har Saga varit tyngst och det var just senaste gången. Känns dock lite missvisande eftersom de då varit sjuka och ingen av dem ätit som vanligt.
Båda är lite tjocka kontra sin längd, ett positivt friskhetshull! De är nära det tjocka svarta sträcket på BVC kurvan, den så kallade normkurvan. Det finns en massa kurvor som har tunnare sträck både ovan och under normkurvan. Tjejerna började under alla dessa ;) men har tappert i 9 månaders tid kämpat upp och nu har de passerat alla de tunna linjerna och ligger och sniffar under det tjocka sträcket. =D

Om en månad har vi 10 månaders kontroll hos farbror doktorn på BVC. Innan dess är det träff med sköterska på neuro, läkarsamtal på neuro och slutligen ögondoktor. Vi behöver inte bli uttråkade...


Glasögonen kämpar vi på med. Det går väl sådär ärligt talat. De vill leka med glasögonen. Det är svårt att få så små bebisar att fatta att de ska sitta på näsan. De små som har kraftigt synfel är kanske mer manade att använda glasögonen, de märker ju att de ser bättre. Vi har aldrig någonsin upplevt att tjejerna ser dåligt, det är skelningen som är problemet och det är inget som bekymmrar dem i nuläget. De tycker med andra ord att det där med glasögon är ganska onödigt och samtidigt ganska kul -att leka med...
Vi försöker ha på glasögonen mer och mer och längre och längre stunder. När man matar går det ganska bra. De är sysselsatta och man har koll om de är där och drar i bågen. I vagnen går de oftast bra med för då får de tumvantar på händerna så de inte kan dra i brillorna =P När det leker går det inte alls...


Tvillinghäng


Bild från för ett par veckor sedan.
Saga, Nova, Amadeus och Cecilia
Bilden kanske inte är klockren, jag hade kunnat fångat ett bättre ögonblick.
Saga ligger och filosoferar o tittar i taket och Cecilia vänder ryggen.
De andra två syns inte så bra heller :)
=)
Amadeus kan förövrigt vara den gladaste lilla unge jag någonsin träffat.
Helt otroligt vad han smilar åt allt!! :)


Möblering

Jag och Andreas har det stora sovrummet här hemma. På vardera sida av vår säng står en spjälsäng. Tanken var att vi skulle flyttat tjejernas sängar till de mindre sovrummet vid det här laget men p.g.a. krampande känns det tryggt att ha dem i samma rum.
Möblera måste vi ändå. Det blir till att skjuta dubbelsängen intill väggen och sätta tjejernas sängar ihop. Kanske kanske kanske får mamma o pappa lite lugnare mornar då. De vaknar nämligen och pratar med varandra. Högt. Inte för att jag tror att de kommer viska för att de ligger intill varandra men chanserna ökar iaf att volymen sänks något och att de kan sysselsätta varandra en liten stund. Som det är nu är det alldeles för tråkigt att ligga ensam i en säng så de ska ned mellan oss och busa med varandra.
Mysigt? Jomenvisst men gärna lite senare på morgonen....

Utsliten mamma ansöker om ledighet.

Bra natt. Saga sov över 10h utan minsta pip. Nova vaknade en gång och ville ha napp. Sov sen. Vakna i morse av att båda kacklade glatt. Märkligt att det är en sådan dag man är zombie.

Jag saknar att vara fin. Jag har aldrig varit ngn spacklad modetjej så det är lite oväntat. O andra sidan har väl vi alla ngt form av ego som behöver pysslas om. Dessutom handlar det om egentid.
Det finns nästan alltid minst en liten som bokstavligen hänger i mitt byxben eller gallskriker om jag inte är inom synhåll. Gärna nära nog så att en bebishand når mammas fot. Lika mkt som jag älskar denna idoldyrkan ger det mig smått panikångest. De få stunder jag har själv, dvs när de sover, är det så mkt annat. Sånt som enklast görs utan bebisars hjälp. Jag glömmer mig själv.

Jag är trött på vardagen och på att dagarna ser likadana ut. Jag är nog ingen typisk hemmamamma även om jag absolut inte skulle vilja jobba nu. Efter 32 veckor av bärande och 9 månader utanför tänker jag inte missa denna sommar!  Det är min rättighet ;-) Tjejerna blir roligare för varje vecka!! Från att bara vara små o söta till massa respons och roliga påhitt med varandra. Dessutom kan de sysselsätta sig själva mkt mer nu och jag förmodar ännu mer framöver. Det är ärligt talat ganska skönt att de kan roa sig själva och dessutom spännande att se hur små hjärnor utvecklar kreativitet.

Så. Allt är egentligen ganska bra. Bara så trött. Jag vill säga trött på ansvar men det låter så illa :-P  Jag är trött på att planera...planera bebismat till dagen efter. Kolla frysen på kvällen, plocka fram o koka de som saknas. Ordna mellis, tina frysta bär, mixa o blanda.
Att hitta på nya varianter och leta på nätet efter tips är kul men tidskrävande. Jag gillar att göra mat men det är mkt att planera o fixa hela tiden. Och bebismaten är bara en liten del av en hel dag. Krampmedicinen gör nog sitt jobb men den förstörde alla våra rutiner. De blev trötta, sov en stund här en stund där. Ätandet blev trögt vilket gjort dem småhungriga oftare. Nu är vi på rätt väg igen, de äter bra men det är svårt att få två barn att sova på någorlunda bestämda tider, inte minst samtidigt.
Så. Får man önska sig ledighet efter så kort föräldraskap?
Jag skulle behöva få längta lite efter dem för det gör jag...på en gång :)Yoghurt

Först fick jag lära mig att man inte ska ge några mejeriprodukter alls till bebisar det första året. Lite förvirrande när det samtidigt står lite överallt att man gärna kan klicka i smör i den egengjorda maten för att höja fetthalten. Det finns även mellanmål/dessert-burkar från bl.a. semper som innehåller yoghurt för 8 månaders bebisar (t.o.m. tidigare?).

Nu har jag förstått det så här:
Mjölk ska inte vara en måltidsdryck men det är okej med en skvätt i maten.
Grädde ska inte ätas som grädde men det är okej att ha lite i maten för att öka fetthalten.
Yoghurt ska inte ätas som mellanmål men är okej att dryga ut bär och fruktmixen med.

Förutom att magen kan vara känslig så tror jag att det precis som med pure-burkarna i Plus är järnbehovet som ställer till det. Bebisar mellan 6-12 månader har ett stort järnbehov och om man dricker mjölk till maten tar inte kroppen upp lika mycket järn. Detta lärde jag mig när jag var gravid och hade järnbrist. Tog en järntablett varje morgon vilket var duktigt och bra men jag tog det till ett glas mjölk :) Fel, Fel, Fel sa MVC och så blev det ett glas apelsinjucie i stället!


Handlade en turkisk yoghurt igår för att den är tjockare än "vanlig" yoghurt och kanske lite mindre socker?
Yoghurten gjorde succé i min hallon/björnbär/apelsin mix :D Hallon och björnbär mosade med gaffel och apelsinen är körd i mixern. Tycker själv det är underbart gott och till sommaren kommer jag nog göra större volymer så även mamma o pappa kan smaska i solen!!

Yoghurten gjorde konstisentens mycket bättre. Tidigare har jag haft banan i alla bär & fruktvarianter jag gjort för att det blir så otroligt flytande annars. Banan mosad med gaffel är någorlunda tjock. Nu kan jag skippa banen ibland tack vare yoghurten!!

Nöjd!

Bebismat

Vet inte hur många som såg PLUS i veckan den 3 mars (del 5) men de var om just barnmat där och det var skrämmande hur dåliga burkarna är. Blev glad över att tjejerna äter hemmagjord mat och har så gjort sen de började äta hela måltider.
Gröten på morgonen och vällingen på kvällen är pulver och det är nog bäst så =)
Sen är både lunch, middag och mellanmål hemmagjort de flesta dagarna.
Tittar man på burkarna är första ingrediensen vatten oavsett om det är mat eller fruktpuré men jag trodde inte det var så illa som det var.
Ändå funderar jag...det är framförallt bristen på järn som är ett problem men det är ju ganska mycket järntillskott i både välling och gröt.
Undrar om ifall barnet äter både gröt och välling dagligen om det ändå är fara med purén?
Vilket fall borde det inte kallas spaghetti och köttfärssås om det knappt är någon köttfärs i...

För mig har det förutom näringsfrågan till stor del haft med ekonomi att göra, de där glasburkarna kostar om man bara ska handla sådana. Dessutom är de tunga att bära hem. De äter ju motsvarande en varsin stor burk vid varje mål, dvs. 4 burkar per dag + fruktpurén.
Samtidigt ska man inte vara präktig. Ibland varken orkar eller hinner man laga och då är burkarna ett väldigt bra alternativ. Även om de brister på alla sätt i innehåll så brukar svenskabarn växa upp till vuxna friska människor :)
Vi har alltid ett par burkar ståendes. De håller ju framme vilket är smidigt om man glömmer ta fram ur frysen ;)
Det händer ibland för ofta, hihii....Virriga!!!
När jag handlar försöker försöker jag välja sådana rätter som jag inte lagar själv så de fyller någon funktion. Tror även det är bra rent smakmässigt för jag kan fega ur lite med kryddningen så via burkarna får tjejerna lite andra smaker.

På svt.se kan man ta del av Plus men jag kopierar in snabbfakta från svt:s hemsida för den som inte orkar gå in där:Ganska peppande att laga eget va ;-)


Nu vet vi hur en kramp som inte blir kramp ser ut.

Kramp-medicinen gjorde att vi ganska omgående trädde in i något form av lugn.
Nu fick vi medicin så nu var allt lugnt.
Naivt!

I måndagskväll ryckte Saga då och då. Inte som ett anfall. Det kunde vara ett ben, sen fortsatte hon leka. Båda armarna, fortsatte leka.
Ett enda snabbt ryck och sen några eller många minuterar till nästa. Hade det bara kommit ett hade man tagit det för något form av “nerv-ryck” eller missat det helt.
Varför händer detta på kvällen när kontaktpersonerna inte jobbar?
Vi googlade, pratade, funderande och ringde sjukvårdsupplysningen (som kunde först efter 2h).
Eftersom Saga var pigg var vi inte direkt oroliga, mest fundersamma över vad det var och vad vi skulle göra åt det.
Vi tempade och hon hade lite över normalt så att det var något relaterat till kramp förstod vi men inte om det var en bieffekt av medicinen eller att medicinen “hävde” krampen, fast inte helt.
Vi trodde på det sistnämna men det är farligt med hobbyteorier utan att förankra dem med läkares kompetens...
 
Vid första rycket infann sig den där obehagliga känslan i magen direkt. Klumpen. Den man så snabbt förträngt. Allt kom tillbaka och vi insåg omgående att vi är otroligt sköra.
Starka, men sköra. En viss ambivalens i allt tänkande och kännande.
Jag är otroligt glad över att Andreas inte är i Borlänge, Lysekil eller någon annan plats alldeles för långt bort.
 
Igår på dagen ringde iaf Andreas till avdelningen. Måndagskvällens småryck var sannolikt ett anfall där medicinen stoppade det mesta.
Vi ska ge stesolid när detta händer, om detta händer igen. Än är vi inte uppe i full dos av medicinen så kanske kommer full dos göra att det inte blir något anfall.
Egentligen hände det vi ville skulle hände. Feber som blev kramp/stoppad kramp. Nu vet vi att medicinen iaf har någon form av verkan vilket gör det lättare att tro på den.
 
 
Saga har sovit mycket mer den senaste tiden men det har visat sig vara en bieffekt av medicinen. Båda är lite mer trötta/sega än vanligt. Detta visste vi kunde hända men jag hade glömt detta. Reagerade bara på att de inte röjde lika mycket som vanligt när Sofies tvillingar var här vilket kändes olikt mina töser.
Vi jobbar på för att få tillbaka matlusten efter sjukdom. De äter bra men inte så bra som de gjorde innan, även det sannolikt en konsekvens av medicinen.
Det är tur att det är matglada tjejer för det äter fortfarande mer än många andra 8 månaders. Bara vissa mål de trilskas med ibland.
Det ska oavsett vara en övergångsperiod innan de vänjer sig vid medicinen. Annars får vi byta.

Försäkringskassan

Jag har nog i det stora hela haft ganska tur med försäkringskassan. Blev sjukskriven i slutet av graviditeten, allt gick igenom smidigt. Det var förvisso hundra papper för både mig och mina två arbetsgivare att fylla i men det blev inge nekande eller överklagande. Allt godkänt första gången. Pengarna kom även som planerat.
När barnen föddes så blev det VAB för både mig och Andreas i början och det gick igenom smidigt och pengarna kom väl ganska precis inom godkänd tidsgräns har jag för mig.
Sen blev det föräldradagar och det fungerade med. Efter ett par månader kom fk på att de betalat ut pengar till mig för min sjukskrivning trots att jag fött barn och bara skulle ha för VAB, snabba på att reagera är de inte...det tog sen ytterligare några månader innan jag fick en återbetalningsblankett för summan. Jag tyckte man kunde dra av summan jag var skyldig för sjukskrivningen på summan de betalade ut för min föräldrapenning men så gör man tydligen inte. De skulle betala ut föräldrapenning samtidigt som jag skulle skicka in pengar till dem.
Jaja, ville de ha de så...
 
I början av februari blev Andreas oplanerat föräldraledig. Vi kunde inte skicka in ansökan tidigare än när det hände. 5 februari fick de således in ansökan om föräldradagar för hela februari. Försäkringskassan säger att de har 30 dagar på sig att bearbeta detta men man kan tycka att det ska gå fortare när de redan har alla uppgifter och bara en månad tidigare betalade ut till samma person, gällande samma jobb och samma barn. Jag har hittills inte märkt att de någonsin godkänner något snabbare än 30 dagar, snarare motsatsen. Vi har fortfarande inte fått något godkännande eller pengar för Andreas februaridagar och den där 30 dagars gränsen närmar sig. Det blev tight inför räkningarna. Jag har väldigt dålig föräldrapenning så tar bara ut lite grand. Det är knappt men vi klarar oss på Andreas lön om vi tänker igenom våra köp. Denna månad fick han 0 kr (vilket iof också var felaktigt från hans jobb). Som tur var finns det lite sparade resurser för vi klarar oss normalt inte på det jag får in. Räkningarna är iaf betalda och frysen fylld av mat :)
 
Egentligen finns det bara vinster med detta. Vi lever extremt ekonomiskt eftersom vi inte vet när vi får in pengar. Denna månad ska vi även betala tjejernas glasögon så något överskott blir det inte. Samtidigt är det många som har det så här varje månad, för oss är det tillfälligt. Kan bara komma gott ur att få perspektiv och vi lär oss dessutom spara ännu bättre.
Ändå. Vad irriterad jag är på fk och deras otroligt sega handläggning. Jag förstår verkligen inte svårigheten i att godkänna Andreas pappadagar. Det borde bara vara att trycka på en knapp och så var det klart...
 
En annan märklig sak med fk är att man inte får göra några ändringar trots att man ibland inte känner till sina rättigheter. Läkaren vi träffade i fredags skrev intyg på att vi ska vara sjukskrivna och inte använda föräldradagar. Han tyckte det var absurt att Andreas är hemma från jobbet för barnens kramper men använder föräldradagar. Försäkringskassan däremot säger att har man en gång sökt föräldradagar kan man inte omvandla dem till VAB-dagar oavsett vad. Så februari får Andreas föräldradagar sina men mars blir det VAB. Jag som i förväg sökt mars ut får stå kvar som föräldraledig och inte VAB:a alls. För min del som ändå hade varit hemma är det väl okej men att vara hemma bägge två hade vi i inte valt nu. Trist att Andreas kunnat ta VAB-dagar hela februari om vi bara vetat....
Man lär sig hela tiden.RSS 2.0