Foglossning.

Foglossning, även benämnt symfysiolys eller bäckenuppluckring, är ett gammalt välkänt fenomen som beskrevs redan i början av 1800-talet. Det blir dock allt vanligare, andelen kvinnor som drabbas har ökat från 2% på 1920-talet till ca 50% som någon gång under graviditeten klagar över rygg- och bäckensmärtor på 1990-talet.


Symtom

Smärtorna debuterar i allmänhet runt v18 för att öka fram emot v23 då det brukar stanna av på en viss nivå. Hur det sedan fortsätter att bete sig skiljer från kvinna till kvinna. För en del fortsätter besvären öka medan andra kvinnor kan bli kvitt sina smärtor innan graviditeten är över. De som löper störst risk att drabbas är kvinnor som har:

  • ett tungt arbete
  • ryggbesvär redan innan graviditeten
  • tidigare graviditeter med foglossning

Ett vanligt symtom är att man har svårt att svårt vända sig i sängen. Andra mer diffusa symtom:

  • smärtor och stickningar kring vagina och cervix
  • utstrålning till baksidan av låren

Orsak
Anledningen till att foglossning uppstår är att hormonet relaxin redan under första trimestern påverkar fogarna mellan benplattorna i bäckenet så att de mjukas upp. Fördelen med detta är att bäckenet kan vidgas så att barnet kan passera ut vid födelsen, nackdelen är att en del kvinnor får svåra smärtor.


Profylax

Foglossning kan inte botas under pågående graviditet och förebyggande åtgärder kan inte hindra att det uppstår. Däremot kan träning och hänsynstagande till smärtorna  hejda utvecklingen av kroniska smärtor. Därför är det bra om man kan få hjälp av en sjukgymnast få information om avlastning och ergonimi.
Ansträngning under lång tid (ett relativt begrepp) förvärrar symtomen och ett tydligt tecken på att man verkligen har foglossningsbesvär är att smärtan förrvärras dagen efter ansträngningen. Man kan minska risken för svårare smärta genom att undvika:

  • dammsugning
  • assymmetrisk belastning såsom att gå i trappor
  • ojämnt underlag

Däremot är det viktigt att man tänker på följande saker för att förhindra att man får bestående men:

  • individuell träning utifrån egna besvär, undvik organiserad träning
  • kroppshållning
  • rätt lyft- och bärteknik

Hjälpmedel
Genom att använda vissa hjälpmedel kan man klara sig ganska bra trots sina smärtor:

  • bälte, trochanterbälte
  • akupunktur
  • kryckor
  • rullstol

Sjukskrivning är i många fall ett viktigt sätt att se till så att smärtorna inte förvärras, då är det ännu viktigare att också få hjälp av en sjukgymnast. För smärtlindring är det vanligt att man använder metoder som går ut på:

  • kyla
  • värme
  • vibrationer
  • töjningar

Bestående men
I allmänhet går smärtan över efter förlossningen. 90% av drabbade kvinnor är helt återställda inom tre månader efter förlossningen, efter 3-6 månader är det ovanligt att smärtan går över av sig själv varför dessa kvinnor behöver hjälp till smärtlindring och träning för att så småningom kunna bli friska. Här spelar sjukgymnasten en stor roll. Denna lägger upp invividuella program för träning. Vila hämmar rehabilitering medan sjukskrivning i kombination med träning skyndar på den. Foglossning har ingen inverkan på förlossningen varför detta inte är något skäl för att föda med kejsarsnitt.

Vid nästa graviditet kan det vara bra att ha tidig kontakt med sjukgymnast, om man haft besvär från bäckenringen ska man definitivt ha tidig kontakt



Fakta från: http://www.9manader.nu/gravid/gravid/gkomplikat/foglossnin


Kommentarer
Postat av: Lixy

jobbigt, men det går över :)

2010-04-04 @ 08:52:15
URL: http://lixy.blogg.se/
Postat av: Sarah

Isch, låter jobbigt :/ och det ska jag behöva gå igenom en dag :O

2010-04-04 @ 09:07:56
URL: http://styleofsarah.blogg.se/
Postat av: desiree !

Hej.

Mycket härlig blogg.

Kika hemskt gärna in hos mig, och lämna en kommentar. Om du gillar bloggen, varför inte följa den via bloglovin'? Ha en fortsatt trevlig dag.

Kramar :)

2010-04-04 @ 09:12:20
URL: http://desireejosephine.blogg.se/
Postat av: Annelie

Ajaj. Minns det som igår. Hoppas vattd et går över som det gjorde för mig efter förlossningen. Ska bara meddela att sängen numer finns hos mina päron i Vendelsö. Ring mig när ni känner er redo att hämta den så kan vi byta adress ellert nummer. Kram.

2010-04-04 @ 18:16:30
Postat av: C

STORT TACK Annelie!! Mycket uppskattat. Andreas rör sig ganska mkt i jobbet (just denna vecka utanför sthlm dock) så det borde gå att ordna smidigt. Annars kan vi bara åka över o hämta. Står den väldigt i vägen hos dina föräldrar? Ska vi skynda oss?

2010-04-05 @ 07:37:24
Postat av: Annelie

Hej hej. Nej det är ingen brådska med att hämta den, men ni kan ju slå dom eller mina päron en signal innan så att de är hemma eller kan ställa ut den till er. Kram

2010-04-05 @ 11:39:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0