Welcome to Holland

By Emily Perl Kingsley


I am often asked to describe the experience of raising a child with a disability - to try to help people who have not shared that unique experience to understand it, to imagine how it would feel. It's like this...

When you're going to have a baby, it's like planning a fabulous vacation trip - to Italy. You buy a bunch of guide books and make your wonderful plans. The coliseum. The Michelangelo David. The gondolas in Venice. You may learn some handy phrases in Italian. It's all very exciting.

After months of eager anticipation, the day finally arrives. You pack your bags and off you go. Several hours later, the plane lands. The stewardess comes in and says, "Welcome To Holland".

"Holland?!?" you say, "What do you mean "Holland"??? I signed up for Italy! I'm supposed to be in Italy. All my life I've dreamed of going to Italy"

But there's been a change in the flight plan. They've landed in Holland and there you must stay.

The important thing is that they haven't taken you to a horrible, disgusting, filthy place, full of pestilence, famine and disease. It's just a different place.

So you must go and buy new guide books. And you must learn a whole new language. And you will meet a whole new group of people you would never have met.

It's just a different place. It's slower-paced than Italy, less flashy than Italy. But after you've been there for a while and you catch your breath, you look around…and you begin to notice that Holland has windmills...Holland has tulips. Holland even has Rembrandts.

But everyone you know is busy coming and going from Italy...and they're all bragging about what a wonderful time they had there. And for the rest of your life, you will say "Yes that's where I was supposed to go. That's what I had planned".

And the pain of that will never, ever, ever, ever go away...because the loss of that dream is a very significant loss.

But...if you spend your life mourning the fact that you didn't get to Italy, you may never be free to enjoy the very special, the very lovely things...about Holland.
Glädje och vilja...

Det kommer man långt på. Jag tog det megalugnt hela fredagen, hade dock ett kS besök men utöver det bara hemma. Lördag likaså. Sova, vila, sova, vila. Jag hade något viktigt framför mig som jag verkligen ville orka. En bröllop mellan finaste Frida och hennes goa (numer) man Tomas. Vi blev tidiga till kyrkan och stod där och väntande på Maria (aldrig hänt förut ;) och hennes kille och pratade med de som var där. Så roligt att träffa Manal och hennes man som jag inte träffat på alldeles för länge. Jag kände ingen där i övrigt men en del ansikten var bekanta från foton på fb...Andreas som varit på svensexa en vecka innan var tjenis med halva sällskapet kändes det som. Som vanligt med andra ord :) Är han inte det innan en tillställning så blir han det under kvällen!


Fin vigsel, tårarna la sig i tårkanalen när deras egenvalda låtar sjöngs av solist. Winnerbäcks För dig och Kents Utan dina andetag. Min favoritartist först och sen min favoritlåt av Kent.


Det var brudskål, det var trerätters, det var tal, det var ännu mera tal, det var socialt runt bordet, det var quiz i festprogrammet, det var sång osv osv osv. Klockan sprang på. Efter middagen var det vals och mera dans, barhäng och socialt allmänt. Jag blev trött många gånger och fick ont många gånger. Försökte variera med att sitta och stå för att var snäll mot kroppen men den ville helst vara i vågrätt läge. Men det gick. Tanken kom flera gånger att jag kunde åka före Andreas men varje gång jag var på väg hände något som tog ifrån uppmärksamheten från tröttheten. Jag ville inte åka. Bröllop är en dag som inte kommer igen. Dessutom var det så fantastiskt skönt att få vara social och träffa folk! Vi kom faktiskt hem vid tre på morgonen och så länge har jag nog inte varit vaken sen nyårsafton...Däremot brukar ja ha hunnit vara uppe och kissat ett par gånger vi den tiden :)


Det kändes igår och det kändes idag men det var helt klart värt det. Jag hade en bra känsla i kroppen hela dagen igår och i viss mån var jag piggare igår än jag varit på länge. Man blir pigg av att ha roligt. Kanske inte i ögonen eller kroppen men i själen!

 

Detta var sista stora grejen jag har planerat. Vågar inte lova bort mig eftersom dagsformen varierar så. På lördag är det 4-års kalas och vi har lite mer smågrejer, bl.a. en middag men de vet läget. Läkaren vi träffade idag på Danderyd bokade in oss för nästa tillväxtmätning + CTG den  7de juni ”men vi får se, det är ju tvillingar”. Jag tror dock inte jag kommer  föda inom två veckor. Magkänslan(!) säger att det inte kommer bli så. Orkar inte gå igenom alla läkartermer nu men tillväxten är bra, hjärtljuden är bra, de följer sin kurva båda två och ligger inte på speciellt högt minus.


Giftermål = Barn

Idag ska vi på bröllop. Det är fem veckor ifrån att vara ett år från vart bröllop. Det var den hittils bästa dagen i mitt liv (kan nog garantera att Milla säger samma sak) men kommer nog snart att försvinna från toppen som två öl en varm dag i Björns trädgård.

Om de två skulle komma för tidigt (inte brudparet, utan tvillingarna) så kan de födas på vår bröllopsdag. Inte vårt önskemål men nu känns det som om man väntat tillräckligt...

Med andra ord kan man med helt empirisk (tihi) fakta och logiskt tänkande räkna ut att det kommer inom ett år plus/minus ett par veckor kommer att finnas en liten mini Furéh, eller två.


Sen i Tisdags är vi 75% ifrån att bli fullärda föräldrar, vi går på en grym föräldrarkurs.
Vår barnmorska rockar hårt.

Nu på med batsuit och iväg till ett bröllop i solen!


Ha det kalas
Vad säger myten?

Enligt ultraljuden väntar vi flickor så tänkte slå hål på några myter. Betyder inte att jag tror på de som stämmer men det är alltid kul med lite skrock...


Hjärtljuden
Under 140 slag/minut = pojke
över 140 slag/minut = tjej

Denna vet jag många det stämt för faktiskt, kanske den mest trovärdiga av myterna...
Vi har legat runt 150 slag/minut varje gång vi kollat så detta stämmer.

Lugn/Vild bebis
Lugn bebis = flicka
vild bebis = pojke

Första rörelsen kände jag ganska tidigt för att vara förstagångsföderska om man ska tro det man läser på nätet...Första sparken kom ganska normaltidigt tror jag. Det sparkas och rör sig en hel del varje dag så snarare vild än lugn men jag har inget att jämföra med. Dessutom väntar vi två så det blir nog dubbelt upp med rörelse med i magen :P Stämmer kanske

Halsbränna (hår)
Mkt halsbränna = mkt hår på bebisen
Lite halsbränna = lite/inget hår på bebisen

Har massa halsbränna så vi förväntar oss två trollungar som kommer ut. Andreas var dessutom väldigt lurvig på huvudet när han kom så det finns i generna med ;) Vi får se...

Halsbränna (kön)
Mkt halsbränna = flicka
Lite halsbränna = pojke

Som sagt, mycket halsbränna. Detta ska då stämma.

Illamående
Mkt illamående = flicka
Lite illamående= pojke

Mycket illamående hela graviditeten och jag är i sjunde månaden så räknar inte med att det ska sluta. Stämmer.

Hög/låg mage
låg mage = flicka
hög mage = pojke

Haft rätt hög sen det blev en riktig mage så stämmer inte. Nu har den dock sjunkit något, antagligen för att det är huvuden nedåt och fötter uppåt numer.

Toppig/bred mage
bred mage = flicka
toppig mage = pojke

Rund? Tycker magen är väldigt rund. Är inte speciellt bred men har tappat de fina formerna, det är mer rakt på sidorna än förut. Lite extra hull med. Jag vet inte hur de menar med bred o toppig så jag passar. Min syster säger att jag har en flick-mage men jag vet inte om hon syftar till den här beskrivningen eller någon annan, finns ju en del varianter...

Mammans hårväxt
Samma/mindre hårväxt = flicka
Mer hårväxt = pojke

I början växte håret som ogräs, framförallt på benen :S Nu har det lugnat sig lite men absolut pojke i sådana fall. Så stämmer inte.

Hickande bebis
Mkt hicka = flicka
Lite hicka = pojke

Inte märkt någon hicka än, återkommer...


Pigmentsrand

Kort rand/ingen rand/svag rand = flicka
Lång rand/tydlig rand = pojke

Lång, tydlig skulle jag säga men jag har inte jämfört mig med någon. Stämmer inte.

Mammas skönhet
minskad skönhet = flicka 
Bibehållen skönhet = pojke

Från början märkte jag inget men nu känner jag mig risig både i hyn och håret. Stämmer

Ringtestet
Cirkulerande = flicka 
Pendlande = pojke


Ej gjort. Har en vän detta stämde för på båda barnen...

Blödande tandkött
Mkt blödande tandkött = flicka 
Lite/inget blödande tandkött = pojke

Mycket blödande! Stämmer

Mammans sug/cravings
Surt, frukt, grönsaker = flicka 
Choklad, salt, lakrits = pojke

Inga cravings alls.


Utputande navel
Tidigt i graviditeten = flicka 
Sent i graviditeten/inte alls = pojke

Tidigt tror jag....stämmer


Samlag under befruktning
sällan = flicka 
ofta = pojke


Andreas jobbade knappt i Sthlm så innan vi fick datumet för bf flyttat förstod vi knappt hur det gick till. 
Tur Andreas inte är svartsjuk och att vi har tillit i förhållandet annars hade det kunnat bli knas ;) 
Detta stämmer


Urinvägsinfektioner
Många UVI, ofta = flicka
Inga/få UVI, sällan = pojke

Nollgånger. aldrig haft i hela mitt liv *peppar peppar* så kanske därför. Stämmer inte


Viktuppgången

Mkt viktuppgång i början = flicka 
Lite viktuppgång i början = pojke

Magen gick upp och fick den fina runda formen tidigt men på vågen händer det fortfarande inte så otroligt mycket. +7kg vilket är lite för att vara tvillingar framförallt. Hade dock lite att ta av innan =) Stämmer inte.


Sova

På vänster sida = Pojke
På höger sida = Flicka

Började tidigt sova på höger sida så detta stämmer.
När jag låg på vänster sida vaknade jag av att, vad det kändes som, båda hoppade jämfota längs min sida. Obehagligt. Nu domnar armarna under nätterna så jag måste variera mig och de verkar ha accepterat det också, de ligger ju annorlunda i magen nu.


Regelboken.

Det är många som skämtar med oss om att vi kommer få så mycket jobb, så lite egen tid och ingen sömn alls. Dubbelt jobb kort sagt. Och dubbel glädje läggs det sedan snabbt till :)


Sen ändrar de sig. De redan existerande föräldrarna med erfarenhet. De funderar lite och säger att det kanske inte blir så ändå. Någon som känner någon med tvillingbarn har berättat att med två kan man inte fuska på samma sätt och därför hittar man rutinerna snabbare. En annan nickar igenkännande, så är det.
Alla verkar känna någon som känner någon som känner någon med tvillingbarn som de frågat hur det funkar, hur jobbigt det faktiskt är.
Med rutiner blir allt myket enklare, det verkar alla rörande överrens om. Med rutiner kommer mindre jobb, mer egen tid och mer sömn för de nyblivna föräldrarna.


Okej, säger vi och nickar förstående. Rutinerna blir a och o och vi kan inte fuska.
Vi vet inte vad det är vi skulle fuskat med om vi fått en och vad vi nu inte kan fuska med.
Vi vet bara att vi ska hitta rutinerna snabbt och försöka göra allt enligt regelboken, för det är väl så man gör om man inte fuskar?
"And we talk and we talk and we dance and we dance,
You hold my hair when i throw up and my hand when I weep"
<3


V.27 Magbilder
<3
Inramade ultraljudsbilder från 11 mars 2010 15.00
Efter den dagen blev inget sig likt igen.
<3


Rapport vecka 26.

Foster 1

Förväntad vikt 947gr
Uppskattad vikt: 928gr
Avvikelse från snitt vid enling: -2%
Jämfört med tidigare mätningar: -4,4%
Hjärtljud: 150


Foster 2

Förväntad vikt 947gr
Uppskattad vikt: 853gr
Avvikelse från snitt med enling: -9,9%
Jämfört med tidigare mätningar: 3,5%
Hjärtljud: 155


Allt ser bra ut säger barnmorskan både på KS och MVC men jag vill ju gärna att det ska ligga på +. Viktast är att bebisarna följer sin egen kurva, här är det okej så länge det inte överstiger 10% mot tidigare mätningar.
När det gäller mot snittet ska de inte komma mer än 22% under snittet för då är det varningssignaler. Det ska heller inte bli för plötsligt stort glapp mellan de två då det sannolikt betyder att den ena snor näring från den andra. 
Båda ligger med huvudena nedåt.

Verkligen en förmån att få se så många ultraljud, så mysigt. Nu är man också mer samlad och hittar detaljerna på skärmen. Första gången var det mest känslostormar, vilket förvisso också hade att göra med att vi fick information om två foster då :D
Det första vi fick se idag var en liten hand som vinkade tillbaka. Vi bjöds sedan på intensivt tummsugande och bubbelblåsning. Älskar att se deras små hjärtan klappa på och profilerna med den söta näsan. Fem ultraljud har vi gjort nu. Ett återstår på KS sedan flyttas vi vidare till Danderyd.


Idag har jag varit ovanligt pigg i kroppen! En lunchdejt med den blivande gudmodern och sedan vidare till KS och sist MVC. Ganska trött nu, tillräckligt med äventyr för mig! Ganska ont i bäckenbenet nu med men det var det värt!
Guldföräldrar....ska man ha olika till barnen? Många små oviktiga funderingar i nuläget som man ändå funderar på ;P 


RSS 2.0