Känslokaos.

I natt var en dålig natt. Vi kände att barnen var varma igår kväll och tempade. Aningens förhöjd temp. Det brukar vara ett dåligt tecken.
Andreas låg vaken länge för att ha koll men inget kom. Saga har sömnryckt hela natten och Andreas har varit på helspänn.
Även Nova har vaknat mycket i natt, vet ej om det var för att henens syster var orolig eller om hon var dålig själv med. Tyckte inte hon var så varm.
Jag fick sova lite mer än Andreas men det har varit många vakna-somna i natt och när klockan rignde 06.15 sov jag hårt.

Ofta när kramp är på gång vaknar barnen till när jag går upp och så börjar det.
Det har hänt flera gånger att Andreas kommit uppvinglande med krampande barn medan jag förvånat stått och duschat.
Inte idag.
Istället kom samtalet när jag stod på perrongen i Karlberg och jag blev jätteförvånad fast jag visste att det var högrisk för kramp idag.
Hade precis messat och bett honom ringa när det passade för att meddela vilken telefon jag skulle ha påslagen under möte osv.
Så säger han att Saga krampar, att ambulans och akutbil var påväg liksom Mormor & Morfar.
Tom i skallen. Totalt handfallen.

Åk och jobba, sa Andreas eftersom jag inte kunde tänka själv. Jag skulle inte ha åkt till Saga om jag inte jobbat utan jag skulle åkt till Nova.
Hos Nova fanns redan Mormor & Morfar.
Så jag åkte till Sumpan med tryggheten av att jag var närmare sjukhuset om det skulle bli kritiskt för Saga eller Nova skulle följa sin syster.
Fast trygg har jag inte varit. Hjärtat har hoppat över ett slag varje gång telefonen ringt och mina känslor har legat på ytan hela dagen.

Man ska helt enkelt inte ha ett viktigt jobb som man bryr sig om när man har sjuka barn.
Man ska jobba på ett ställe där man lätt kan ersättas. Där individen fungerar snarare som en maskin än som en människa.
För mig är jag mitt eget redskap och jag har klienter som jag bokat med.
Det går inte bara att lyfta ur mig och placera en annan person i mitt rum utan att förbereda.
Allt går förstås när det måste men det är inte enkelt och det blir inte riktigt bra.
 
Nu har jag speedat på allt jag bara kunnat fram till nu för att jag inte vetat om jag måste släppa allt åka akut. Hade även superkort lunch av samma orsak.
Jag är kvar än och Saga har fått komma hem igen <3 
Nu har jag inte så mycket jag kan göra för det är redan gjort :P
Dessutom ligger vårt journalsystem nere, (heja...!) så kan inte föra in något från dagens samtal.
Sitter här och skriver en blogg istället och vaktar telefonen...

Vidriga genmutation

Vi mår bra får jag börja med att säga så ingen får magknip. Det är en av de trista sakerna måste jag säga. Flera personer jag ringer till börjar jag med ”Vi mår bra..” ”Ingen fara…” ”ingen kramp…”.
Det är så många som drabbas och det är så oerhört trist. Fick sms igår av Tette som undrade om ambulansen var till oss och om vi behövde hjälp. Den var inte till oss, vi julpyntade och hade det mysigt och bäst.
Lika många som aktivt finns vid vår sida, lika många är lidande och i oro på samma sätt som vi är. De oroas även när vi inte oroas för vi ser att våra barn mår bra. På ett sätt är det ju värre att vara nära men ändå på sidan av.

Sen har vi även fått avböja till ett väldigt hedersfyllt uppdrag som vi fick för ett år sedan. I sommar är det bröllop och jag och Andreas skulle vara toastmaster och toastmadame. Vi kommer göra precis allt för att kunna gå på detta bröllop. Även om tjejerna ligger på sjukhus så mutar vi någon som tar vår plats så länge det inte är allvarligt läge just då. Risken finns ändå att en eller vi båda missar den stora dagen och det skulle ju vara oerhört olyckligt. Dessutom krävs planering för jag skulle aldrig göra en sådan grej halvdant. Ska det  vara så ska det vara.
Som bekant kan läget för oss se väldigt annorlunda ut om ett halv år, det kan till och med vara riktigt dåligt. Är det oförändrat kan det ändå vara krävande att samtidigt planera och fixa kring tal och middag. Vi hade ju en del planer och tankar redan…men just nu skulle jag inte ha tid och ork att få det så bra som jag skulle vilja. Det är inte läge till extrauppdrag just nu. Tyvärr. Då var de bättre att avböja nu så ersättarna/ersättaren har möjlighet att göra något bra av det.

Önskar annars alla en mysig första advent. Jag har lite svårt att förstå att det redan är dags och att vi går in i december i veckan. Stjärnor, stakar och pynt har iaf hittat sina platser här hemma. Ska bara köpa två stjärnor till eftersom vi ofta har barn på blombrädan och inte kan förvara något där på, framförallt ingen adventsljusstake med sladd.............
Vi har haft två mysiga helgmornar då vi alla fyra legat och dragit oss i sängen fram till nio. Ingen stress upp. Det är härligt. Mer sånt.


Det var Morfars idé....
Ett långt melankoliskt inlägg en lördagskväll.

Tjejerna sover sen ett par timmar tillbaka. Ensamma i rummet. Vi bestämde oss för att vi inte kan sitta och titta på dem hela tiden. Vad håller vi på att bli? Helt totalt hysteriska? Inte ens på Neo när de låg med andningslarm var jag speciellt nervös. Det sägs att nyblivna föräldrar går och kollar så deras bebis andas om det går för lång stund utan skrik. Inte vi. Visserligen hade de larm så vi behövde inte ;P men det var ingen större panik när den larmade heller. Det var ju mest bara massa falsklarm för att plattan satt illa på magen.
Nu, 1 ½ år senare, vågar vi knappt ha våra barn sovandes ensamma i ett rum.

Det är bara dryga två månader sedan vi fick veta om genfelet. Två månader. Det känns som så mkt mer. Jag inser att jag stängt av otroligt mycket. Har inte bearbetat än. Inte färdigt. Om man nu blir färdig. Det blir man nog inte. Varje stackars krake som pratar med mig om mina barn använder jag som terapeut. Jag spyr ut allt och vill berätta mer. Jag som vanligtvis inte gillar att prata om mig och mitt kan inte få nog av att berätta. Ser samma tendens hos Andreas. Ett stort behov av att prata, berätta, få ut det ur bröstet och skallen.
Vi vill inte ha det inom oss, vi vill att det ska lämna oss och göra att det blir lättare att andas.
Vi bad omgående att få någon att prata med men snabbt går det inte. Vände mig i veckan till kuratorn via familjecentralen här i Väsby. Jag kan inte vänta. Jag tror det går snabbare i hemkommunen. Det var svårt att lyfta luren och ringa. Satt långt inne i mig. Be om hjälp. Ingen lätt sak. Jag fick perspektiv till mina klienter. Nu är jag utsatt så som dem är dagligen. Blottad. Det är aldrig bekvämt.

Ibland mår jag jättedålig. Vissa mornar vill jag dra täcket över huvudet och bara gråta och aldrig sluta. Jag ser ingen anledning att skratta eller vara glad åt något alls. Det finns ingen glädje. Saga & Nova  är väldigt bra på att plocka tillbaka mig till verkligheten, det goda i verkligheten. Få saker värmer hjärtat så mycket som mina tjejer och deras glada nyllen gör.
Det finns så mycket kärlek i deras glada leendet och lysande ögon så hur skulle man kunna vara ledsen?
Jag håller ihop bitarna än så länge och dipparna är färre än topparna. Jag fixar det men det känns som det kan brista när som helst. Psyket får sig en ordentlig prövning. Min och Andreas styrka är också var svaghet.  I de akuta situationerna är vi starka, vi bryter inte ihop framför vårdpersonal varken hemma eller på sjukhus. Antagligen skulle vi få mer hjälp med oss själva om vi bröt ihop men det är ju inget man kan tvinga fram. Vi får istället klappar på axeln och ord om att de aldrig mött så starka föräldrar. De har de förstås gjort men jag antar att de inte heller ljuger helt utan att vi ger nå form av stabilt intryck.

I torsdags var jag skärrad. Vi hade missat att ta med skötväskan på något vis. Där i ligger epistatusen. Inne på coop ser jag att Saga börjar blinka intensivt med ögonen. Andreas är vid frukten och jag kutar dit, slalom med tvillingvagnen mellan människor och varor. Ser inte Andreas först och tänker lite panikartat VARFÖR STÅR HAN INTE VID BANANERNA SOM HAN SKA!?! Sen såg jag honom. Mandariner var det ju med. Ögonkontakt. Det behövs inga ord. Han rusar till oss. Vi byter några ord men det blir inte många. Våra roller är givna. Han tar Saga ur vagnen och skyndar hem. Jag ringer larmcentralen. Rädd för att vi inte kan ge medicinen bums. Rädd för att hon ska sluta andas och ambulansen vara långt bort. Går igenom centrumet för att det är kyligt ute. Ska ta  på Nova jackan vid dörrarna och då ligger hon i vagnen och krampar. Panik. Jag har ingen tidsuppfattning men på telefonen sen ser jag att det endast skiljer fyra minuter mellan samtalen till larmcentralen så de börjat krampa nästan exakt samtidigt.
Upp med luren igen och be om en till ambulans. Tydlig med att det ska var två till samma adress och att de ska skicka akutbilen också. Sen springer jag snabbare än jag någonsin gjort tidigare. Båda tjejerna hinner få epistatus innan ambulans kommer och man tror även att kramperna slutat innan vi lastar. Båda barnen medtagna. Från akutbilen var det K som träffat tjejerna många gånger. Hon ville åka med in trots att det verkade lugnt med tjejerna. De var aldrig ngn som frågade om vi ville in den här gången. Det brukar vara en dialog men det har nog varit för mycket för tätt nu.
Jag satt fram. Jag känner ingenting när jag sitter där. I torsdag var läget ganska lugnt men jag har suttit i bilen samtidigt som någon av de krampat bak. Jag har vetat att krampen hållit på närmare timmen och de enda jag gör är att titta på de vita linjerna i marken och tänka på absolut ingenting alls. Avstängd.  Avtrubbad. Det är inget annat än ett försvar.

Nova var pigg när vi kom in till ALB. För pigg. Det var svårt att hålla henne lugn och still. Fullt röj. Inte helt okej på en plats där många är stressade, trötta, oroliga…Piggelin 1 ½ åring som skrattar och pratar med alla blir lite av en kontrast. Vi dansade lite i korridoren där jag trodde att vi inte syntes och läkarna gick förbi och skrattade åt oss. Kanske lättade vi upp deras stressade arbetsvardag.


En kortis var hon still nog så jag kunde knäppa ett kort. Hoppades på att kunna fota båda och skicka ut på facebook för att visa att båda var okej men det blev aldrig så på bra på torsdagskvällen.

Saga var det sämre med. Mycket sämre. Jag undrar om hennes anfall inte pågick hela tiden men jag vet inte. Inne på rum 11 som vi oftast får på akuten så såg både vi och läkaren, som också känner tjejerna, att det var på gång igen. Det var lite turer iinnan det var uppenbart anfall. Saga fick flyttas in i akutrummet där man jobbade med henne och hon fick mer medicin. Sen flyttas hon och Andreas till Biva för vak. Hon bättrade på sig på natten och flyttas till 82an.


Inne på rum 11 en timme efter kramp och medicin borde hon ha blivit pigg. Tjejerna brukar chocka läkare med att vara så pigga trots långa kramper och tung medicinering. Saga hade en förhållandevis liten kramp och mindre mängd medicin än många gånger förut. Ändå så tagen, borta.


Sen i torsdags har vi inte haft någon kramp. Nästa läkarsamtal med vår neurolog är 12 december. Vi har bestämt att ses var tredje månad om inget inträffar. Har haft kontakt över telefon med sen senast. Hon tar sig tid och är väldigt bra. Vet att neurologen som jobbade på akuten i torsdags även ringde hem till henne. Det känns som våra töser är prioriterade. Jag uppskattar också när de läser på om tjejerna och frågar en massa om genmutationen och hur det kan bli för oss. De läser och frågar om mer saker än de måste. De till och med kollar upp Dravet för de flesta känner inte till det och vi sprider gärna information oavsett om tjejerna utvecklar det fullt ut eller inte.
Jag antar att det verkar konstigt framförallt för dem som sett våra barn pigga som de ibland varit på avdelningarna och även efter kramp. Det är svårt att förstå att om ett halvår kan allt se annorlunda ut. Förändringen kan gå fort åt helt fel håll. 

Trygga med vården känner vi oss iaf. Inte minst efter gårdagens samtal som Andreas fick av överläkaren för akutbilarna men det får bli ett eget inlägg :)


Saga slappade lite framför tv:n igår kväll.
Nova, pigg nog för yoga


falskt alarm?

Jobbig natt. Sov knappt. Nova betedde sig märkligt och lät som hon gör innan kramp. Kunde inte sova lugnt. Tugnt att jobba men va glad att det inte kom ngn kramp!! Gnälligt och trötta tjejer som sovit massor idag så inte som de ska. Bytte fem eller sex bajsblöjor på Saga igår och ett par på nova med så ngt knas. Ikväll började Saga.plötsligt hosta och sen kräktes hon lite. Dålig statistik på spyor så blev på helspänn. Hon har fortsatt hosta men också lekt. Vi får se var de leder. Andreas har gjort redo väskan och epistatus ligger ännu mer tillgängligt än i vanliga fall. Förhoppningsvis falskt alarm!

Bilder.


Nova klädd för 25års kalas, "faderMinna" fyllde år 10 oktober.


Saga verkar gilla musik och intstrument :)


Alla barnen utom Saga somnade och hon passade på att röja järnet med fadder MinnaÄldre bilder från landet. Sen dessa togs har även fönster och dörrar kommit på plats så huset är redo för vintern.


Saga på landet 1 oktober. Gunga är kul!!!


Tittut

Idag bubblade Nova ut ett ord till.
Tittut.
Jag skriver det här eftersom det visat sig vara svårt att komma ihåg...
Jag o Tette lekte med tjejer.Förövrigt är vi kändisar på apoteket med fast det inte ens var ngn av de jag träffat mest.
Jag: Vill du ha mitt leg?
Kvinnan: Nej jag känner igen dig. Pratade föresten med din man precis, han ringde ang. den senaste licensen.

Kul att hon inte bara känner igen mig utan också håller reda på vem jag är gift med.
Ooooch vi mår bra. Alla fyra. Inga som helst tecken på anfall sen vi kom hem. Saga sover fortfarande mer än vanligt men det kan vi leva med ;P Beror sannolikt på retningen på hjärnan hon fick av rs och som försvinner av sig själv.

Vardag.

Tillbaka till verkligheten eller nått.
Helgen gick till att förstå att vi var hemma, att nio dagar försvunnit och att kolla tjejerna att de verkligen var friska. Vi var otroligt sega och höll oss mestadels hemma. Åkte till kyrkogården och tände ljus. Så fint som varje år. De kom en del folk hem till oss under helgen och det var lagom mycket aktivitet för både oss och tjejerna. De sov mycket men är nu friska sånär som på Sagas hosta på natten.

I måndags hade vi planeringsdag på jobbet, en dagstur till Åland. Min chef ringde i fredags och frågade om jag kunde/ville åka. Då satt jag i bilen påväg hem från ALB. Jag ville åka, var bara positiv. Inte lika positiv måndagmorgon. Trodde helgen skulle plocka tillbaka allt till normalt men det gjorde inte det. Jag är ambivalent. Till stora delar mår jag bra hemma men sen kommer dipparna och oron. Det är egentligen inte länge sen vi fick veta om genfelet och vi vet ju ännu inte var det slutar. Försöker att tänka på just den biten så lite som möjligt men ibland dyker tanken upp som ett läskigt spöke.
Jag tog mig iaf till slussen måndag morgon och åkte båten. Det var bra. Jag var lätt frånvarande men jag tror ärligt talat jag i viss mån ständigt är lite frånvarande, det är så mina kollegor får lära känna mig...Jag började jobba där ungefär samtidigt som vi fick veta om genfelet.
Båtresan plockade bort mig från den obehagliga verkligheten. Det gungar i viss mån även på jobbfronten. Inte för mig personligen men det händer väldigt mkt rent organisatoriskt och det är inte bara glada miner över det. Jag ville vara med och få höra vad som var på gång. Man får dock perspektiv när man har sjuka barn. Det som gunagr på jobbfronten kan kännas värdsligt då.

Min lediga dag som skulle ha varit i måndags flyttades till igår så jag är inte tillbaka på "riktiga" jobbet än. På eftermiddagen åkte vi till Lek&bus och det var succé för alla barn. Hämtade Emelie på dagis och Johanna&Adam på dagis i kungsängen, mötte Tette & Dante och Minna & Lucas på plats. Det var röj i tre timmar. Så fantastiskt att se barn i blandade åldrar leka tillsammans. Det kan man kalla riktig verklighetsflykt. Skratt och glada miner. Gillas!!

Idag har jag MI-utbildning i komunshuset. Missade den förra veckan och det är sådär kul att komma in i efterhand men jag är samtidigt pepp. Det kommer bli bra.
Imorgon ska jag tillbaka till vasagatan och då har jag inte varit där på två veckor. Det känns konstigt att jobba just nu. Jag vet att bara jag börjar igen så kommer allt flyta och jag kommer vara otroligt glad och tacksam över att jag har någonstans att gå där inget om genfel och krampande barn gör sig påminda men nu....just nu vill jag också vabba. Jag vill också vara hemma med tjejerna. Jag vill inte missa den här tiden. Vi får vara båda vabbande, så är det sagt och skrivet men det finns egentligen ingen anledning. Det behövs bara en vuxen och jag och A skulle nog bli lite tokiga av att gå på varandra hela dagarna. Jag vet att det är bäst att jag jobbar på alla sätt, jag vet det...men just nu vill jag faktiskt inte.Juni-oktober kramper. VAB.

Juni. (Ökar keppran)

4 juni
Nova krampade efter att en liten stund ha badat i en plastpool m. 27gradigt vatten, varmt i luften. I vattnet märkte jag att hon inte var som vanligt och säger högt fast mest som en tanke ”jag kanske borde ge henne en alvedon”. Vet inte varför jag tänkte så. När jag lyfte upp henne känner jag på en gång att armen rycker till en gång onormalt och krampen började kort efter. Vi flög helikoper till ALB. Den varade 50min men större delen av tiden var hon kontaktbar och tittade på den som pratade. Det var inte heller hela kroppen. Efteråt var hon lam i den arm och det ben som ryckte, detta varade kanske 1-2h sen ingenting. Nova visade efteråt inga tecken på sjukdom alls och hade aldrig någon jättehög feber. Hon var pigg på sjukhuset och ville leka, vi blev inlagda nått dygn. Fanns en teori om att krampen beror på solljus, på badet och på alla myggbett Nova fick på landet.

9 juni
Saga Hon blev sjuk i samband med Novas kramp. Vi tyckte hon började piggna på sig, lekte mer än hon gjort på hela dagen. När vi satte oss för fika började hon krampa i samma stund som Andreas satte ned henne i barnstolen. Varade 31 minuter och såg ut så som de flesta kramper sett ut. Symmetrisk.  Saga hade lite dålig syreupptagning under och efter krampen men var okej när vi flög till Astrid. Vi blev inlagda ett dygn. Eftersom de vi kallat myggbett snarare började se ut som vattkoppor behandlades vi som spetälska och fick isolerat rum med egen utgång både på akuten och senare avdelningen. Saga blev sämre på plats. Jag märkte hur hon försvann mer och mer och nästan sekunden innan hennes andra kramp tryckte jag på larmet. 39,6 hade hon då. Krampen hävdes inom 20min. Syreupptagningen fortsatte vara låg och under kramp var den nere på 37 (100 är max, över 92 ska det vara). Hon fick syrgasgrimma efteråt i några timmar som man successivt sänkte och tog bort på kvällen. Saga hade en rejäl hosta och rosslig i andningen så hon fick även inhalera adrenalin några gånger under dygnet och en dos kortison.

15 juni
Nova och Saga badar i badkaret. Novas arm far, sen fortsätter hon leka. Armen far igen, hon fortsätter leka och sen en tredje gång men hela tiden närvarande. Andreas lyfter upp henne från vattnet och lägger henne på skötbordet. Hon krampar omgående. Får  dubbel dos diazepam utan att häva krampen. Krampar hela vägen in till Astrid, hävs först när ambulansen svänger in på sjukhusområdet.

17 juni
Novas feber skjuter i höjden och armen rycker till vid ett par tillfällen. Ingen kramp.

18 juni
Nova krampar tidigt på morgonen. Hög feber och 1h lång kramp som vägrade sluta av diazepam. Varken ambulans eller akutbil lyckades sätta infart. På akuten får hon infart och medicin som snabbt häver krampen.

30 juni
Saga och Nova får 1års vaccin. Vid fem månaders  vaccinet hade de sin första kramp vilket gör oss oroliga. Vi rådslår med Neuromottagningen och det bestäms att vi ger diazepam i förebyggande syfte samt alvedon. Båda barnen får vid flera tillfällen under eftermiddag och natt plötsliga ryck i arm och ben men ingen kramp.

Juli. (Ökar keppran ännu mer. Ny akutmedicin, epistatus)

16 juli Nova krampar, epistatusen fungerar. Behöver ej åka in.

19 juli
Nova får ett anfall i vagnen. Vet ej när det började. Tittar på henne och tror att hon tittar på molnen. Ser sen att pupillen fastnad högt upp i ögat, huvudet låst och munnen öppen. Kroppen helt stilla och hon är helt tyst. Ej kontaktbar. Får epistatus, inga tecken på att det hävt krampen. Ger även diazepam. I samband med att ambulansen rullar fram hävs krampen. Vi åker inte med till ALB.

Fram till 23 juli Saga och Nova krampar 8 gånger jämnt fördelat mellan barnen, inlagda på ALB. En varsin jättelång som inträffar samma dag, över 1 ½ timme krampande. Båda var i viss mån kontaktbara, tittade stundtals på den som pratade men ryckte i kroppen och spända muskler.

24 juli
Nova krampar i 20 minuter, kramp hävs i ambulans. Åkte hem samma kväll.

27 juli
Nova leker på landet inomhus och börjar plötsligt blinka och pupillen hamnar högt i ögat. Kort stund.

Augusti

1 augusti
Saga kräks i bilen och då upptäcker jag att hon har ett anfall. Ett tyst och hon rycker inte. Blicken är helt borta, hon hänger med huvudet och ger inga gensvar alls. Vet ej när anfallet började exakt men vi har bara rullat ett par minuter. Ger epistatus som häver anfallet.

26 augusti
Nova krampar och blir inlagda på q82 ett dygn.

30 augusti
Nova Inte jättelång, inte jättekraftig men tillräckligt för att Nova behövde åka in. Jag fyllde år och det hade varit liv och rörelse hela dagen. Vid anfall sitter Nova i sin kusins knä och. leker, tillsynes jättepigg och jätteglad. Får sedan en kraftig kräkning. Högst oväntad kramp. Kommer hem igen på kvällen. Hade kanske inte behövt åka in men vi blev lite ställda med gäster här och ambulanspersonal i vardagsrummet.

September (Beslut om att ställas in på ny medicin, Orfiril)

2 september
Saga krampar på morgonen och åker in med ambulans. Nova krampade vid lunch, åker in med ambulans. Båda är svåra att stoppa och varar länge. Samma dag får vi veta om genmutationen som aldrig kan göra våra barn helt friska men som också förklarar en hel del som vi funderat kring.

15-16
september barnen får port-a-cath.

29 september
Saga får en kramp på natten som varade i fem minuter, epistatus hävde krampen.

Oktober (Börjar trappa ned på Keppran och i slutet av månaden ställas in på Frisium samt öka Orfiril)

2 oktober
Nova petit mal upprepande gånger, vardera 10-15 sekunder. Varade ca en timme.

21 oktober
Nova Feberkramp tidigt på morgonen. Varade 10 minuter. Tappade andningen. Epistatus hävde krampen som släppte innan ambulans och akutbil var på plats. Dessa stannade 40 minuter för att se att andningen var okej.

26 oktober
Saga får kramp i vagnen. Osäkert när den börjar men pågått max 10 minuter när den upptäcks hemma i porten efter  promenad från dagis, får epistatus. Slutade rycka ganska omgående men fortsatte vara spänd i muskler och okontaktbar så anfallet var kvar. Fick andningsproblem, blåa läppar.  Ambulans tar in Saga till ALB. Får åka hem efter några timmar men hinner inte ens hem utan Saga krampar i bilen igen, eventuellt problem med andning kort. Ambulanshelikopter tillbaka till ALB.
Nova är pigg hela dagen och kvällen. Börjar i sömnen tidigt på kvällen yra, får lite feber och kräks. En stund senare krampar hon. Epistatus häver krampen efter 5-10 minuter. Åker in med ambulans. Båda barnen läggs in i nio dygn. RS virus tros orsaka de kraftiga kramperna som sedan följer varandra den närmaste veckan. Febern jojjade från 37-40 fram och tillbaka hela dagarna. Båda men främst Saga fick inhalera adrenalin, ventolin och koksalt.  

27 oktober
Saga fick en kraftig kramp på sjukhuset. Återigen tog medicinen som gavs i port-a-cathen bort toppen av krampen men inte anfallet helt. Spänd i muskler. Man övervägde att söva henne men precis vid beslut så slutade krampen. Fick syrgas.

29 oktober
Saga fick en kort kramp mitt i natten på sjukhuset. Medicin i porten hävde krampen omgående.

30 oktober
Nova fick en kramp tidig morgon på sjukhuset. Fick medicin i porten och hävde den inom 15 minuter tror jag. Inte jättelång iaf. Oväntad kramp då hon varit pigg och tillsynes frisk hela dagen. Hade vid kramp feber.

31 oktober
Nova upplevs pigg nog och utan smittorisk för sjukhusets lekterapi. Är passiv på plats och har lätt frånvarande blick vilket jag var osäker på om det var förkylningen som tröttat henne eller ngt annat. Hon hissar sen ögonbrynen upp och ned, darrar i kroppen och lätt frånvarande, petit mal?  Går till rummet omgående. Har lite feber och får diazepam i förebyggande. Ca Två timmar senare börjar darrningarna igen, en stund senare går ögonbrynen åter upp och ned och hon låter som hon ofta gör innan/samband med kramp. Slutligen kommer även en regelrätt kramp och hon rycker i hela kroppen.  Varje steg går långsamt så alla var väl förberedda, läkare i rummet. Nova får medicin i porten. Krampen är ganska kraftig och efteråt är hon medtagen och får syrgas. Man överväger att flytta henne till Bima men med önskemål från oss föräldrar får hon stanna på rummet. Kvällen är lugn och Nova piggnar på sig och leker till och med.


Med bakgrund av detta och att tjejerna hade två veckor inskolning på dagis och sedan nio dygn ALB tycker vår neuroläkare att det inte är så lämplig med dagis för tjejerna än. Inte under infektionsperiod. Hon föreslog VAB till och med maj, då vet vi även slutdiagnos för tjejerna. Lång tid och vi oroades av att tappa vår dagisplats och vad fk säger osv. Ett gäng samtal åt olika håll och en bra kommunikation med föreståndarinnan för vårt dagis har vi bestämt att Andreas är hemma till och med maj.
Det som är synd är att Andreas fått erbjudande om jobb på gamla jobbet där kanske världens bästa chef jobbar. Alla människor har väl brister och fördelar men Jocke har så många goda chefsegenskaper en person kan ha. Är det ngt man behöver när man har sjuka barn så är det en bra och empatisk chef!
Kanske kommer chansen igen. Andreas är iaf jättepepp att vara hemma med tjejerna och jag kör vidare på mitt vikariat på 90%. Alla nöjda och glada.


Permiss

Vi fick permiss igår och idag är tjejerna betydligt piggare. Saga är fortfarande tagen av viruset men Nova är sig själv vilket betyder att hon är överallt hela tiden och oftast högt upp. Klättrar som en tok.

Det var märkligt att komma hem. Allt likadant men någon har snott nio dygn av vårt liv. Nio dygn.
Är man på semster lika länge har man massa roliga minnen och tycker det kan vara skönt att komma hem. Det där som lagt sig runt magen är inte roligt men helt okej och framförallt värt det. Det känns inte lika kul att komma hem från ALB och känna extra hull på magen, inte alls värt det på samma sätt. Inte alls. O andra sidan har jag ingen ångest. Inte konstigt att det blir så när man rör sig minimalt och äter maximalt och det var ju det roligaste som hände på dagen. Tillsammans med budandet på barnkläder på tradera ;P

Denna vistelse är ändå bland det bättre. Så mycket skönare att vara inne hela familjen. Synd bara att det var p.g.a. infektion också så vi inte fick lämna rummet. Man blir lite tokig i huvudet av de där fyra väggarna. Även om jag och Andreas turades om och även tog ut Nova ett par gånger som aldrig hade dropp så blir det inga långa turer. Med ett barn kommer ena föräldern hem, man kan turas om med varannan natt osv. Blir kanske inte lika knasig i huvudet. Vilket fall kändes det okej trots rekordlånga perioden på Astrid. Vi hade varandra.

Nu ska vi promenara!!!!

uppdatering

RS, först i Stockholms län är tjejerna. Aja. Det borde ju bli överstökat för denna säsong nu så har vi det gjort...Saga har dessutom fått en retning på hjärnan vilket man hittade med EEG, det drabbar fyra rs barn per säsong. Vår Saga blev en av dem. Det förklarar hennes enorma trötthet. Hon har knappt orkat sitta upp och leka. Idag har hon varit igång lite mer men fortfarande sovit många timmar!! Hostan och slemmet har börjat ge sig. Det togs ny näsodling för att se om de fortfarande har rs, om de smittar. Svar imorgon hoppas jag. Vi vill ju till lekterapin :-P Nova har hela tiden varit piggare än Saga men fortfarande risig. Dessutom en retning i örat som tydligen hänger ihop med rs. Vår ep-läkare har varit förbi. Hon säger att vi inte ska lägga för stor vikt på kramperna relaterat till dravet. Detta har mer varit som feberkramper vilket vi också tyckt men klart tanken passerat. Hon föreslog fortsätt vab som vi inte hunnit diskutera klart än. Vi lägger även till en medicin, det blir den inte helt ovanliga kombination orfiril och frisium. Vi hade hoppats på att bara ha en medicin men det var nog lite av ett önsketänkande. Förhoppningen är att få åka hem till helgen. Håll tummarna för oss!

Tillsammans på Lekterapin


Bäst

Vi har ju ganska mycket erfarenhet av sjukhus och personal. Att vi fått vara favoriter är rätt självklart. En stor förtjänst till att q80 varit så bra denna gång är sjuksyster Maria. Hon har allt. Kompetent på våtdbiten, lyhörd och lättsam. Personlig. Hon kommer ihåg små meningslösa detaljer men som gör skillnad för oss. Barnen älskar henne. Hon har empatin i allt hon gör. Från vårt perspektiv fungerar hon bland kollegor vilket tyvärr är vanligt att de inte helt gör. Sjukhushirarkin är inte att leka med och det gäller att kunna ta sin roll. Vilket fall. Vi har lovordat Maria hela tiden och nu har hon skrapat ihop ännu mer +. Hon kom med en liten Poh och en liten Tinky Winky till Saga och Nova :-D hennes dotter hade slutat leka med. Så fantastiskt snällt!!!! Mitt i allt har vi ändå en otrolig tur. Så många vänliga själar i vår omgivning!!! <3


RSS 2.0