Vad innebär en tvillinggraviditet för mamman?

Vad innebär en tvillinggraviditet för mamman?

Det bästa man kan göra för sina tvillingar är att ta väl hand om sig själv. Det som är bra för mamman är också bra för bebisarna. Under graviditeten kan du förvänta dig:

  • Fler besök hos barnmorskan och mödravården. Man kommer att noga följa dina bebisars tillväxt och din hälsa, samt leta efter tecken på för tidig förlossning. Du får förmodligen genomgå fler ultraljudsundersökningar och andra typer av test än om du väntat en ensam bebis. Under andra trimestern får du träffa din barnmorska kanske varannan vecka och i den trejde trimestern kanske så ofta som varje vecka.
  • Mer fokus på ditt näringsintag. När du väntar tvillingar så behöver du mer av allt: folsyra, calcium, järn, protein och andra viktiga näringsämnen. Det blir nu extra viktigt att äta balanserad och hälsosam kost, och se till att ta dina dagliga vitaminer enligt din barnmorskas rekommendationer. Det kan även bli aktuellt med extra järntillskott.
  • Mer viktuppgång. En lagom viktuppgång är bra för dina bebisars hälsa, och gör det även enklare att bli av med överskottskilorna efteråt. Vid tvillinggraviditet rekommenderas vanligen en viktuppgång på 16  till 20 kilo för kvinnor som var normalviktiga innan graviditeten. Fråga din barnmorska vad som är en lämplig viktuppgång för just dig.
  • Lite mer försiktighet. Din barnmorska kan be dig att dra ner på vissa aktiviteter, så som arbete, resor och träning allt eftersom din graviditet fortskrider. Även om sängläge inte har bevisad effekt på att förhindra förtida förlossning så kan du bli rekommenderad att ligga ned om du har problem med blodtrycket eller om det finns oro för bebisarnas tillväxt.


Komplikationer

Det föds friska tvillingar dagligen, men det är viktigt att vara medveten om att det finns risk för komplikationer, bland annat:

  • Högt blodtryck. Gravida med multipla foster löper en större risk att utveckla högt blodtryck under graviditeten. I kombination med protein i urinen är högt blodtryck ett tecken på havandeskapsförgiftning, ett tillstånd som kräver noggrann övervakning för att inte leda till allvarliga komplikationer för mamman och bebisarna.
  • Förtidsbörd. Ju fler bebisar du bär på desto större sannolikhet för en tidig förlossning. Om du uppvisar tecken på förtida förlossning blir du sannolikt injicerad med kortison för att påskynda mognaden av bebisarnas lungor. Tidigt födda bebisar kan behöva kämpa mot en rad möjliga komplikationer, mer om dessa finns att läsa här.
  • Hos enäggstvillingar kan det uppstå en ovanlig komplikation som kallas tvillingtransfusion. Vid tvillingtransfusion minskar blodtillförseln till den ena tvillingen medan den andra får mer blod då ett blodkärl i moderkakan sammanbinder de båda fosterns blodsystem. Detta tillstånd kan vara livshotande för båda. Mamman kan då märka att magen växer till kraftigt eftersom fostervattnet ökar. Händer detta måste man snarast söka specialistvård och bebisarna kan komma att behöva förlösas så snart fördelarna med en tidig förlossning överväger nackdelarna med att vänta.
  • Kejsasnitt. Inte direkt en komplikation i sig, men tvillingar väljer man ofta att förlösa med kejsarsnitt. Med kejsarsnittet i sig följer risker för komplikationer för mamman. En del om dessa kan du läsa i den här artikeln.Från: http://www.blimamma.se/vantar-du-tvillingar-eller-kanske-trillingar.html

 


Kommentarer
Postat av: Maja

Intressant inlägg!:)

2011-03-09 @ 04:32:48
URL: http://mcaria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0